< návrat zpět

Listopadové brigády oddílu 2009

V Listopadu 2009 byly vyprovokovány jako poslední šance pro opozdilce dvě víkendové brigádky. Mnoho oddílovců jich ovšem i přes velkou přízeň počasí vůbec nevyužilo a nezvládli tudíž naplnit brigádní povinnost, co si v únoru 2009 sami odhlasovali. První brigáda byla jako již tredičně uspořádána 1.11. na Pašince, kde se čistila skála a její vršek od náletových keříků, pročišťovaly se obě přístupové stezky na vrchol a také se rozebralo několik spadlých stromů. Vyvezly se odpadky, to by jste nevěřili kdo všechno nám sem chodí na perníček :-/. Leccos se ale kvůli nevelké účasti bohužel nezvládlo. Tak třeba opěrná zídka od pašinka stolu vpravo dole u skály byla pobořena a hrozí zřícením, bylo by dobré kdyby se někdo vrhnul na její opravu, zatím jsem ji jen provizorně podepřel. Čištění skály také není hotovo, chtělo by to projet se tu na laně s košťetem. Všude na skalách se najde spousta dalších úkolů, stačí se dívat kolem sebe.
V Doubravčanech 14.11. na tzv. Doubrwandu (skále U ústavu) jsme se sešli v tradičním počtu pěti nadšenců. Vzali jsme to pěkně zgruntu, tedy zprava. Skála je velmi zanedbaná a zarostlá, ale skrývá značný poteciál. Každá police, kout a spára je zapadaná tisíciletými nánosy sedimentu a odpadky z chaloupek nad skalou. Jali jsme se ji tedy očišťovati pilou, mačetou, krumpáčem a lopatou pěkně metr po metru od shora až dolů. Práce jsme udělali hodně, ale samozřejmě se to nedalo stihnout. Vidíme to ještě na několik let pravidelné péče. Skála skýtá spoustu velmi lehkých položených až možná kolmých cest obtížnosti 3 - 6 UIAA, ale zatím se bohužel často jedná o lezení smetištěm, klacky, hlínou a keři. Naše představa je taková, že by si tyto cesty mohli zvelebit (vykopat a začistit) právě lezci těchto obtížností, aby je pak s nadšením začali využívat ke svým kratochvílím. Tato galerie by mohla motivovat ostatní oddílovce k větším výkonům v tomto směru a zčásti by měla sloužit jako obrázkový návod, jak na to a co vlastně se dá kde dělat. Myslím, že je velmi dobré, že se oddíl rozhodl vydat touto cestou a i do příštích let budu brigádní povinnost podporovat a s nadšením se této užitečné práci věnovat. Jsem rád, že to pochopili další oddílovci a že se nám to začíná slibně rozjíždět.
Ke konci se sluší upřímně a vřele poděkovat všem, co se letos nebáli a na nějaké skále Kolínska ruku k dílu přiložili a pomohli ji pro ostatní zvelebit. Viděli jste sami, že je to potřeba a že lezci, kteří po úpravách skály navštíví, budou rozhodně nadšeni.

Napsal Běhy