Zdroj: http://www.hopsuk.cz/index.php?a=39  •  Vydáno: 10.11.2010 21:28  •  Autor: Ještěrka.Jitka

DRSNÉ ROHÁČE

Tak je tady 20.srpen 2010, náš vytoužený den odjezdu do Roháčů. Jedeme opět lůžkovým vlakem, trochu se posilníme a hajdy na kutě, protože nás ráno čeká pěkná štreka. V Liptovském Mikuláši zabíráme všechny volné lavičky a dospáváme, než nás odveze autobus do Jalovce. Chystáme se na jednu ze tří variant plánované trasy a hádejte, kterou jsme podstoupily – no přece tu nejnáročnější, protože nejsme žádný B-čka. Nastoupaly jsme za ten den 1483m a sestoupily 1143m. Po nádherných výhledech z vršků Pachola (2168,6m), Spálená (2083m), Salatín(2047,6m)….. jsme sotva pletouc nohama dorazily na chatu Zverovka a s příslibem nádherného počasí i na další den jsme zemdlené ulehly ve srubu.

mapa1

Ráno bylo jak malované a my se vydaly přes Volovec (2063 m), Ostrý Roháč (2087 m), Plačlivé (2124 m) na Žiarskú chatu. Převýšení : nahoru 1252m, dolů 977m. Slunce do nás nemilosrdně šilo, sem tam jsme se i připekly, ale v tom příjemném vánku na proklatě ostrých vršcích, bez tradičních tatranských chodníčků, ale v zajetí suťovisek a ořetězovaných skal, nám bylo prostě báječně. Ani se nám dolů nechtělo. Snad jen výš a výš…

mapa2

A to jsme si dopřály i následující den, kdy jsme si tak trochu odlehčily a protože jsme nocovaly opět na Žiarské chatě, absolvovaly jsme příjemný okruh přes Príslop (2142 m) , Baníkov (2178m), Hrubou kopu (2166 m) a Tri kopy (2136m), takže co nahoru 878m, to dolů 878m. Jen se nám slunko trochu schovávalo a na vršcích dul poměrně silný vítr. Zato dole u potoka se dalo opalovat. A tak jsme i učinily. Chvíle romantiky a těšení se na orosené pivečko jsou k nezaplacení. :-)

mapa3

A tak jsme vlastně na etapy přešly celý nádherný hřebínek Roháčů. To je ta hnědá čára na mapě. A je tu den odjezdu. Ráno se spakujeme a náš poslední vrchol čeká ve výšce 2184,6m - jedná se o třetí nejvyšší vrchol Západních Tater – Baranec. Převýšení : nahoru 884m, dolů 1314m do Žiáru, odkud jedem busem do Liptovského Mikuláše. Pravda, počasí je tu nevyzpytatelné, a tak jsme měly radost,že jsme netahaly zbytečně pláštěnky a jiné nepromokavé oblečky a při sestupu si jich užily.

mapa4

Ještě dáváme papání, kávičku, dortíček a fofrem na vlak. Stlaní už máme nacvičené, jde to raz dva, uléháme polomrtvé a ráno ve 3h polospící vystupujeme v Kolíně. Už jsme zase v Kolíně…..? :-)

Někdy příště páčko. Ještěrka Jitka


img img img img img img img img img img img img img img img img img img img img img img img img img img img img img img img